BLOG

Expareja no paga la pensión alimenticia | Help Familia

Què fer quan l’exparella no paga la pensió alimentària?

23/04/2024

La Constitució Espanyola recull l’obligació dels pares a oferir aliments, vestit, assistència mèdica i manteniment als fills. Aquest deure no desapareix quan la parella es divorcia o se separa. La fi del matrimoni d’eximeix de la responsabilitat d’ocupar-se de la descendència. No obstant això, són molts els casos en els quals l’exparella no paga la pensió alimentària. Tot això implica unes repercussions desagradables sobre l’altre membre de l’exparella i sobretot els fills.

L’interès del menor està per sobre de qualsevol altre i la llei espanyola dona opcions per a posar fi a aquesta situació d’impagament. Des de Help Família volem explicar-te quines són les actuacions possible davant la falta d’abonament de la pensió.

En Help Família som advocats experts en dret de família i podem defensar els teus drets. Sens dubte, podem assessorar-te quan la teva exparella no paga la pensió alimentària dels fills en comú. Per a començar, amb aquest article volem exposar-te quines són les vies possibles d’actuació davant una situació d’aquest tipus.

És delicte no pagar la pensió alimentària?

Sens dubte podem afirmar que el quan l’exparella no paga la pensió alimentària està cometent un delicte. Concretament un delicte d’abandó de família, tal com recull l’article 227 del codi penal.

Quines són les penes per no pagar la pensió alimentària?

La llei espanyola estableix que es comenti un delicte d’abandó de família quan no es paga la pensió d’aliments durant 2 mesos consecutius o 4 no consecutius.

A partir d’aquí les penes pot anar de 3 mesos a 1 any de presó o una multa de 6 a 24 mesos. Tot això amb l’agreujant que aquest delicte sempre quedarà reflectit en el certificat d’antecedents penals.

Com reclamar el pagament de la pensió alimentària a l’exparella?

Quan una parella decideix divorciar-se o separar-se la millor opció sempre és apostar per un divorci amistós. Si no hi ha acord, s’arriba al divorci contenciós. En qualsevol dels 2 casos s’estableix una quantitat referent a la pensió alimentària que ha d’abonar el progenitor de no té la custòdia dels fills. Aquesta quantitat mensual queda reflectida en el conveni regulador o en la sentència de divorci dictada pel jutge.

En el cas que aquest pagament no es produeixi i el progenitor custodi vulgui reclamar davant l’administració, existeixen 2 maneres de fer-ho.

Per la via civil

El progenitor custodi que no rep el pagament ha de presentar una demanda d’execució de la sentència en el mateix jutjat que va dictar la sentència després del divorci. En aquesta demanda han de figurar les quantitats detallades que es deuen. D’altra banda, també és aconsellable incloure els comptes corrents o béns del deutor perquè l’administració pugui procedir a l’embargament oportú.

L’interessant de la demanda civil que es tracta d’un procés bastant ràpid que sol resoldre’s en un termini de 2 a 6 mesos. Això sí, és necessari comptar amb un advocat de família i un procurador.

Finalment, cal tenir en compte que tots els costos derivats d’aquesta demanda seran sufragats pel deutor. Per aquesta mateixa raó, la qüestió sol resoldre’s de manera àgil.

Per la via penal

Quan l’exparella no paga la pensió alimentària, el més habitual és recórrer a la via civil. No obstant això, en algunes ocasions no s’obté el resultat desitjat. És llavors quan convé iniciar el tràmit per la via penal.

Per a això cal presentar una denúncia en el jutjat o la comissaria de policia. Normalment, les persones afectades litigen per la via penal quan té constància que l’exparella té mitjans per a abonar la pensió, però no vol fer-ho.

L’inconvenient de reclamar el pagament de la pensió alimentària per la via penal és que resulta ser un procés llarg. En aquest cas, el tràmit es pot allargar d’1 a 2 anys.

Help Família t’assessora quan la teva exparella no paga la pensió alimentària

Enfrontar-te a l’impagament de la pensió d’aliments per als fills per part de la teva exparella és un procés complicat i desagradable. En primer lloc, perquè els principals afectats són els fills que en moltes ocasions són menors. En segon terme, perquè provoca una situació d’enfrontament que pot derivar en retrets.

A més, cal tenir el compte que el tracte amb l’administració no sempre és senzill. Es requereix documentació, cal complir terminis i el llenguatge sol ser enrevessat. Sens dubte, des de Help Família sabem que l’assessorament d’un advocat de família és primordial.

El nostre equip combina l’experiència en aquesta mena de processos d’impagament entre parelles i també la sensibilitat enfront d’una situació on s’involucra l’interès de menors. Som professionals disposats a defensar els drets dels nostres clients i dels seus fills.

Si estàs travessant una situació en la qual la teva exparella no paga la pensió alimentària, recorre a Help Família. Les nostres oficines estan situades en el centre de la ciutat de Lleida i treballem en tota la província. També pots enviar el formulari que apareix més a baix i sol·licitar una visita en línia amb algun dels nostres advocats.