Com abordar un divorci. Pas a pas
15/10/2024
Com abordar un divorci després de la fi d’un matrimoni sol ser un procés complicat. Sens dubte és necessari gestionar-ho de la manera menys traumàtica possible. El sofriment psicològic sol ser habitual i gairebé inevitable.
Per això, convé buscar vies perquè tot el procés de divorci resulti més fàcil i suportable. I ha de ser-ho per a la parella i per als fills, si n’hi hagués.
Un divorci té dues facetes ben diferenciades: el vessant administratiu i el vessant psicològic. En Help-*Help Help Família volem ajudar-vos amb la primera sense perdre de vista la segona.
És a dir, volem ser els advocats de família que guiïn a la parella en tot el procés legal. A més, volem fer-ho de la forma més senzilla per a evitar mals glops o situacions desagradables. I, sobretot, el malestar o sofriment dels menors. El procés de dol serà inevitable però hi ha maneres de pal·liar-lo.
Per aquesta raó, el nostre primer consell sobre com abordar un divorci és aconseguir-lo de mutu acord. Això és, una separació en positiu.
L’ASPECTE LEGAL DEL DIVORCI
Divorci de mutu acord
Comencem per abordar la dimensió administrativa del divorci. Per a això és important concretar com es desenvolupa la via legal o judicial.
Des de Help Família sabem que dur a terme una separació o divorci de mutu acord és la millor solució. Per descomptat, el camí més adequat per a posar fi a una relació. Amb un divorci amistós tot és molt més senzill i té molts avantatges.
- El procés és més suportable i el mal emocional és molt de menor.
- No cal celebrar un judici i això facilita i accelera molt el procés judicial.
- Els membres de la parella tenen una relació amable. Aconsegueixen acords amb facilitat i això repercuteix en el benestar dels fills, si n’hi hagués.
- El preu de divorci de mutu acord és molt més barat.
Requisits per a tramitar un divorci de mutu acord
Aquestes són les condicions que cal aconseguir per a iniciar el tràmit:
- Arribar a un acord previ sobre la divisió dels béns, quantia de la pensió i custòdia dels fills.
- Contactar amb un advocat perquè redacti la petició de divorci.
- Presentar la documentació davant el jutge:
- Demanda de divorci de mutu acord
- Certificat de matrimoni (la unió ha de tenir un mínim de 3 mesos).
- Certificat de naixement dels fills (si n’hi ha).
- Conveni Regulador (A Catalunya, que inclogui el corresponent Pla de criança regulador de la custòdia dels fills).
- Poder notarial o designa apud acta per a atorgar poders al procurador o procuradora.
L’ASPECTE PSICOLÒGIC DEL DIVORCI
Ja hem repassat el vessant administratiu i judicial d’un divorci. Ara, és important concretar com es desenvolupa des del vessant més humà i psicològica. Els sentiments oposats, la inseguretat i la incertesa poden convertir-se en desagradables companyes de viatge.
No obstant això, cal desdramatitzar el moment i prendre’l com el punt de partida d’una cosa nova i bo. Comptar amb un grup de suport sempre és positiu.
No és un fracàs
Segons les estadístiques, el 60% dels matrimonis que se celebren a Espanya acaben en divorci. Això significa que 6 de cada 10 bodes no tenen un final feliç i no mengen perdius.
Per aquesta raó, és lògic pensar que el divorci és una cosa bastant habitual. Així doncs, convé veure-ho com un canvi de direcció o rumb. És una oportunitat per al creixement personal i no com un fracàs personal.
No buscar culpables
Una de les primeres respostes davant la pregunta de com abordar un divorci, ha de ser la de no buscar culpables. Un matrimoni és una cosa de dos i durant el temps de convivència segur que hi ha hagut moments bons i dolents. Hi ha diferents punts de vista però un objectiu comú.
Convé no treure draps bruts i assenyalar a l’altre com el punt d’origen dels conflictes. L’adequat és que cadascun assumeixi la seva part de responsabilitat en la fi de la relació de parella.
És important dominar i eliminar els impulsos de venjança o càstig cap a l’altre membre de la parella.
Adoptar una actitud constructiva
Un divorci posa el punt final a un matrimoni però també és el punt de partida d’un nou camí. Això és així, a pesar que soni cursi. Per aquesta raó convé tenir una visió constructiva sobre la fi de la relació. Ser positiu, amable i considerat amb l’altra part.
Noves estructures i bons acords
Aquesta qüestió és fonamental si hi ha fills implicats en el divorci. Els dos membres de la parella han de posar-se d’acord i concretar acords. L’objectiu d’això és aconseguir el benestar de tots dos i de les criatures i prendre decisions que els ajudin. Tots els membres de la família han de tenir opcions de créixer i progressar i han de veure respectats els seus interessos i necessitats.
Protegir els més petits
Mai, en cap concepte ni excusa, els fills poden convertir-se en un element de conflicte. No es pot utilitzar als més petits com a arma llancívola. Tampoc es pot manipular el seu comportament per a danyar a la parella. Durant la ruptura i el divorci, convé protegir-los i una bona relació entre els pares serà molt positiva per a ells.
Els més petits sofriran si se’ls utilitza com a moneda de canvi, com a mitjà de pressió o com a intermediaris. Cal deixar-los a un costat i no fer-los partícips del conflicte de parella.
¿Com comunicar als meus fills el divorci?
Quan se’ls comuniqui la decisió d’acabar amb el matrimoni és important que tots dos progenitors siguin presents. La conversa ha de ser tranquil·la, assossegada, sense retrets i amable. El millor és preparar amb antelació el to i les paraules de la xerrada. Convé consensuar què és el que se’ls transmetrà i com.
Recuperar la nostra vida
Amb la nova situació és important deixar anar llast. Convé deixar enrere hàbits i costums i prendre altres nous que ens permetran anar tancant ferides. Ara portem el volant en solitari i hem de gaudir de la conducció.
Per a poder créixer i sortir reforçats d’aquesta crisi, resulta vital l’autocura i el treball en la nostra autoestima i respecte. Tal vegada és el moment de crear una xarxa social nova.
En Help Família som advocats experts en dret de família. Sens dubte, sabem que un divorci sempre és un pas complicat i dolorós. Per aquesta raó, volem ajudar en tot el possible i facilitar els tràmits legals que comporten.
Podem acompanyar a la parella en tot el procés i assessorar-la. El nostre objectiu és aconseguir un acord beneficiós per a totes dues parts i per als possibles fills. Sabem com abordar un divorci i fer-lo amb èxit.
Contacta amb Help Família com més aviat millor. Els nostres advocats es posaran a la teva disposició per a abordar el tema. T’oferiran la solució que s’ajusti a les teves necessitats i a les de la teva família. Podem atendre’t presencialment en la nostra Oficina situada en el centre de Lleida o via en línia per videotelefonada.